Porady zdrowotne

Zioła wspomagające pracę wątroby

Oprócz tego, że odpowiada za odtruwanie pełni również bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania większości układów naszego organizmu. Na jej działanie wpływa bardzo wiele czynników takich jak dieta, styl życia, równowaga hormonalna, czynniki genetyczne czy środowisko.

 

Coraz częściej obserwuje się zaburzenia układu pokarmowego związane z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi czy chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Wiąże się to między innymi z coraz większą ilością substancji „pomocniczych”, „doskonalących” w pożywieniu oraz nienaturalnymi zmianami w hodowli zwierząt i w produkcji żywności. Stale rośnie procent ludzi z nadwagą oraz spada odsetek tych, którzy prowadzą regularną aktywność fizyczną. Pojawiają się niebezpieczne stany organizmu: zespół metaboliczny, otyłość, cukrzyca, zaburzenia gospodarki lipidowej. Stłuszczenie to przykra i niebezpieczna konsekwencja przeciążenia wątroby. Wynika ono z zaburzeń przemiany lipidów i przewlekłego zapalenia wątroby. Zwiększa to ryzyko rozwinięcia marskości, a nawet choroby nowotworowej. Praca wątroby ściśle koreluje z układem krążenia, powstaje więc też ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych.

 

Stłuszczenie jest najczęściej bezobjawowe. Powoduje obniżone samopoczucie, zaburzenia koncentracji, osłabienie witalności organizmu. Styl życia i dieta to podstawowe narzędzia wsparcia naszej wątroby, walczącej z naszymi złymi nawykami…

Dieta DASH

Aby przeciwdziałać zmianom zapalnym wątroby i wesprzeć jej funkcjonowanie, trzeba wyeliminować to, co spowodowało problemy. Zdrowa dieta opiera się na dużej ilości owoców, warzyw, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika (20 g na dobę), kaszy, ryb (duża zawartości kwasów DHA). Powinno się unikać bogatych, wysokokalorycznych posiłków, zwłaszcza pod koniec dnia. Ważne jest również wyeliminowanie z diety pokarmów alergizujących i nietolerowanych przez nasz organizm. Tu niezbędna jest wizyta u alergologa. Unikajmy substancji drażniących, konserwantów i „ulepszaczy”. Wywołują przewlekłe stany zapalne śluzówki jelita, zaburzają pasaż i mikroflorę przewodu pokarmowego, utrudniają pracę wątroby i całego organizmu. Ponadto ochronne działanie na komórki wątrobowe wykazuje witamina E. Zmniejszenie masy ciała i regularna aktywność fizyczna pełnią w detoksykacji wątroby zasadniczą rolę. Obniżają też ryzyko chorób układu krążenia. Pomagając wątrobie, wspieramy także układ pokarmowy. Ziołolecznictwo Skoro zatrucie wątroby zostało spowodowane nienaturalnym trybem życia i nienaturalną dietą, to nasuwa się oczywisty wniosek: detoksykacja powinna być powrotem do normalności, do naturalnego trybu życia i odżywiania. To, co psuliśmy przez wiele miesięcy, a może i lat, wymaga cierpliwego naprawiania w podobnym czasie.

 

Bezcennym źródłem naturalnych substancji – umożliwiających poprawę funkcji wątroby i jej detoksykację – są leki pochodzenia roślinnego. Ich skład został dobrany ze względu na aktywne związki zawarte w surowcach roślinnych, pomagające w konkretnych sytuacjach. Nie bez znaczenia jest fakt, że lek roślinny działa synergicznie (współdziałają różne czynniki), czyli harmonizuje organizm.

 

Tabletki przeciw niestrawności Labofarm To kompleks ziół, składający się z korzenia mniszka, owocu kminku, liścia mięty pieprzowej, kory kruszyny oraz wyciągu z owoców ostropestu. Właściwości lecznicze każdego z wymienionych surowców leczniczych zostały wielokrotnie zweryfikowane naukowo. To optymalna mieszanka! Działanie tego naturalnego leku oznacza wsparcie całego układu pokarmowego, poprzez wzmożenie produkcji i wydzielania enzymów trawiennych i żółci; działanie rozkurczowe na mięśniówkę gładką przewodu pokarmowego i dróg żółciowych; działanie detoksykacyjne i przeciwzapalne na wątrobę. W rezultacie zmniejsza się odczyn zapalny, ułatwione jest wydalanie toksyn, przyspieszona regeneracja komórek wątrobowych. Zmniejszamy ryzyko powstania kamieni żółciowych, dzięki pomniejszeniu ilości i czasu zalegania żółci w pęcherzyku żółciowym. Przywracamy warunki dla prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego, zmniejszając odczyn zapalny w obrębie ściany jelit. Wpływa to na poprawę funkcjonowania całego organizmu.

Dziurawiec zwyczajny

Ziele dziurawca.
To także sprawdzony przez pokolenia i zweryfikowany naukowo surowiec leczniczy. Wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych. Działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Zwiększa aktywność enzymatyczną komórek wątrobowych.

Napar: Ziele dziurawca Labofarmu: 1 saszetkę zalać szklanką wrzątku, zaparzać 30’, pić po ½ szklanki naparu 2 razy dziennie, godzinę przed jedzeniem. Stosować zawsze świeży napar.

 

Zioła żółciopędne Ich składniki znane są od starożytności jako dobroczynne dla zdrowia. W naszych czasach potwierdzone w laboratoriach badawczych: korzeń mniszka, liść mięty pieprzowej, kwiatostan kocanek, ziele krwawnika, kora kruszyny.

 

Tworzą kompleks ziół o działaniu wzmagającym wydzielanie żółci i poprawiającym pasaż treści pokarmowych,  zmniejszając zaleganie mas kałowych i problemy związane z niestrawnością. Korzystnie wpływają na gospodarkę kwasów żółciowych i cholesterolu.
Napar: Zioła żółciopędne Labofarmu:
1 saszetkę zalać wrzątkiem, zaparzać 15’. Pić 1 szklankę świeżo przygotowanego naparu w przypadkach dolegliwości trawiennych. Stosować  doraźnie.

 

Leki roślinne wyrastają (dosłownie!) z otaczającego nas środowiska naturalnego. Są najlepszą drogą do leczenia schorzeń naszego organizmu, spowodowanych przez toksyczne czynniki nienaturalne, obce naturze ludzkiego organizmu.