Aktualności
Napary z suszonych owoców maliny działają napotnie w przeziębieniach z podwyższoną temperaturą.
Przygotuj dla siebie i swoich najbliższych przepyszną herbatę malinową!
Przygotuj saszetkę herbaty z malin. Kilka kawałków skórki z cytryny, 2 plasterki pomarańczy. Dodatkowo 2 goździki, 1 plasterek świeżego imbiru, laska cynamonu, 2 łyżeczki miodu. Herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, dodajemy pomarańczę, goździki, imbir, cynamon i doprawiamy miodem.
Malina jako roślina lecznicza była znana i uprawiana już w starożytności. Od pokoleń suszone owoce są stosowane w stanach gorączkowych. A także w początkowych przeziębieniach i przy grypie jako środek napotny, szczególnie dla dzieci i osób starszych. Owoce są źródłem witamin i antyoksydantów. Szczególnie witamin C, E i z grupy B (B1, B2,B6), także związków mineralnych, soli potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Witamina C aktywuje system immunologiczny, pobudzając wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają patologiczne drobnoustroje.
Przeczytaj także: