Aktualności

Herbaty domowe

Oto nasze propozycje herbat na jesienne wieczory i nie tylko… Doskonale rozgrzeją i pozytywnie wpłyną na nasz organizm!

 

Herbata z róży

herbata owocowaSaszetka herbaty z owocu róży, sucha skórka z pomarańczy, łyżeczka lub dwie miodu pszczelego. Herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, dodajemy suszoną skórkę pomarańczy i doprawiamy miodem. Napar z owoców róży uzupełnia niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń, w kamicy żółciowej i nerkowej. Działa żółciopędnie, rozkurczowo i moczopędnie. Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, K, PP i prowitaminę A, karotenoidy i związki polifenolowe. Odkryty niedawno cenny składnik galaktolipid wykazuje właściwości przeciwzapalne,
porównywalne do działania niesteroidowych leków przeciwzapalnych, na przykład aspiryny. Jednak związek ten jest bardzo wrażliwy na działanie wysokich temperatur i powyżej 40°C ulega zniszczeniu.

 

Dosładzając herbatę miodem warto poczekać aż przestygnie najlepiej do 40°C. We wrzątku traci swoje dobroczynne właściwości.

 

Herbata z lipy

Porcja ekspresowej herbaty z kwiatostanu lipy, łyżeczka suszonych malin, łyżeczka miodu. Lipę i maliny zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, doprawiamy miodem. Kwiatostan lipy zawiera związki śluzowe, osłaniające błonę śluzową dróg oddechowych. Występują tu również flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, i pochodne kwercetyny, m.in. rutyna, która chroni witaminę C przed utlenianiem. Zawarte w surowcu olejki działają dezynfekująco, uspokajająco i nadają przyjemny zapach. Garbniki działają ściągająco na rozpulchnioną w wyniku infekcji błonę śluzową. Napary lipy wykazują działanie osłaniające, przeciwzapalne i napotne. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na domowe herbaty, idealne na chłodne popołudnia i wieczory.

 

Przeczytaj także:

Herbata malinowa

Herbata malinowa