Aktualności

Marchew – żywi, wzmacnia, upiększa…

Marchew jest znana od prawieków, pochodzi z Azji. Pierwotnie korzenie były fioletowe, pomarańczowe i hodowano je w Europie. W średniowiecznej Polsce uprawiano marchew fioletową i żółtą. Marchew to nie tylko korzeń. Zastosowanie mają też owoce i ziele. Owoce działają rozkurczowo i moczopędnie. Ziele stosowano na robaki pasożytnicze. W korzeniu jest – karoten, przekształcany w witaminę A – witaminę młodości. Działa antyoksydacyjnie, opóźnia starzenie się, goi rany. Glukoza i sacharoza dają marchwi słodki smak. Zawiera też ona kwas askorbinowy, witaminy B1, B2, PP, D, H, E, K, białko, błonnik, kwas foliowy, olejki, flawonoidy, sterole, pektyny, kwasy organiczne, sole mineralne.

 

Marchew pomaga w zaburzeniach pokarmowych. Uodparnia organizm, przeciwdziała anemii. Obniża poziom cholesterolu we krwi, jest przeciwzapalna, bakteriobójcza. Żywimy nią dzieci, osoby starsze, chore. Marchew upiększa skórę. Przemywanie twarzy sokiem poprawia jej kondycję. Wyciągi dodaje się do kremów, płynów do twarzy.

 

Zupa-krem z marchwi

Pół litra bulionu, 2 łyżki masła, 1 cebula, 6 dużych marchewek, 1 pietruszka, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz.
Rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć. Dodać marchewkę i pietruszkę w talarkach. Gotować pod przykryciem. Dodać imbir, bulion, sok. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku i zmiksować