Aktualności

Czosnek – lekiem na całe zło

Czosnek jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jakie towarzyszą człowiekowi od kilku tysięcy lat. Do Europy przywędrował prawdopodobnie z Azji. Na glinianych tabliczkach, znalezionych w egipskim grobowcu sprzed 4 tysiące lat p.n.e., znajdują się wizerunki czosnku. W starożytnej Grecji i Rzymie uważano, że wzmacnia męstwo i waleczność, działa odtruwająco, uodparnia przeciw truciznom a nawet… zwalcza zaklęcia. Historycy nazwali go „antybiotykiem starożytności”. Czy tylko starożytności?

 

Według aktualnych badań nadużywamy leków syntetycznych, których działania uboczne nie są do końca przewidywalne. Naturalnie proponujemy sprawdzoną profilaktykę zdrowotną z użyciem tradycyjnych leków, które dała nam natura.

 

Czosnek – lek aktualny od starożytności po dzień dzisiejszy

 

czosnek mozdziezPomaga zadbać o serce: obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz hamuje zlepianie się płytek krwi. Dzięki swoim właściwościom zapobiega starczym zmianom naczyń krwionośnych.

Poprawia trawienie: przyśpiesza wydzielanie żółci, poprawia pracę jelit.

Zwiększa odporność organizmu człowieka: zawiera w dużej ilości allicynę oraz związki siarki, które podwyższają naturalną odporność organizmu, dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu, wykorzystywany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Łagodzi stany zapalne skóry wywołane zakażeniami bakteryjnymi i grzybiczymi. Jest ważnym źródłem witamin A, B1,
B2 i C. Pomaga zachować młodą i zdrową skórę, poprawia wzrok oraz wspomaga leczenie anemii.

Działa antyoksydacyjnie, posiada zdolność do wymiatania wolnych rodników z organizmu.

 

Jak widać, czosnek jest prawdziwym panaceum na różne dolegliwości. Jego spożywanie jest doskonałym sposobem na zachowanie dobrego zdrowia oraz samopoczucia. Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu na jego wyjątkowy zapach, nie przez wszystkich akceptowany,
rzadko jadamy go w tej postaci.

 

Niektórzy eksperci polecają połączenie surowego czosnku z tłuszczem roślinnym (np. oliwą z oliwek), pozwala to złagodzić jego smak.

 

Można też przyrządzić masło czosnkowe, do smarowania pieczywa: 1-3 ząbki świeżego czosnku zetrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera oraz pół kostki masła i wymieszać. W aptekach znajdziemy leki z czosnku (np. Tabletki z czosnku Labofarm, Alliomint – lek z czosnku z dodatkiem mięty w celu złagodzenia zapachu czosnku, www.sklep.labofarm.pl).

O czosnku

  • Wyróżniamy około 700 gatunków czosnku, niektóre z nich są wykorzystywane jako rośliny ozdobne.
  • Główki czosnku słoniego – potrafią osiągnąć rozmiary pomarańczy.
  • Aby pozbyć się zapachu czosnku z ust, niektórzy polecają żucie natki pietruszki lub kilku goździków, bądź popijanie mlekiem w trakcie jego jedzenia.
  • Ząbek czosnku waży około 5 g, profilaktyczna dzienna porcja dla osoby dorosłej wynosi 2-5 g świeżego czosnku.

 

Przeczytaj także:

Fitoterapia w profilaktyce zakażeń układu oddechowego

Fitoterapia w profilaktyce zakażeń układu oddechowego