Porady zdrowotne

Skrzyp – w leczeniu, kosmetyce i na talerzu

Skrzyp polny jest rośliną znaną – chyba każdy w życiu widział rosnące na łące charakterystyczne brunatne kapelusiki albo zielone, choinkowate rozgałęzione pędy? Tak, jest to jedna i ta sama roślina.

 

Skrzyp polny występowanie

Pierwszy pęd brunatny to tzw. pęd wiosenny lub zarodnikowy. Drugi zaś nazywamy pędem letnim albo płonnym. Wczesną wiosną na łące pojawiają się pędy zarodnikowe, nierozgałęzione. Po wyprodukowaniu zarodników pęd wiosenny obumiera i powstaje zielony pęd letni. I jeden i drugi jest przez człowieka wykorzystywany. Skrzyp rośnie powszechnie w Polsce, Europie i na całym świecie z wyjątkiem Australii.

 

Cenny surowiec

W celach leczniczych jak i kosmetycznych wykorzystuje się ziele skrzypu. Zawiera ono wiele dobroczynnych związków. Jednymi z ważniejszych są flawonoidy oraz mineralne połączenia związków krzemu. Tych ostatnich w roślinie znajdziemy ok. 66%. Jednak tylko ta część związków, która rozpuści się w wodzie może być wykorzystana przez organizm ludzki. Jest to ok 10%. W skrzypie znajdziemy również sole magnezu, glinu,potasu, fitosterole oraz beta- glukan wpływający na poprawę odporności.

 

Ziele skrzypu w lecznictwie

skrzyp na-drogi moczoweZe względu na zawartość wielu składników pozytywnie wpływających na organizm ludzki skrzyp stosuje bardzo wszechstronnie. Zacznijmy od zastosowania w lecznictwie. Skrzyp przyjmuje się w postaci np. naparu w celu zwiększenia ilości wydalanego moczu co sprzyja wydalaniu toksycznych produktów przemiany materii oraz oczyszczeniu ze szkodliwych połączeń dróg moczowych i nerek.

Ze względu na działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprawdza się również w infekcjach dróg moczowych. Mężczyźni zmagający się z problemem przerostu gruczołu krokowego także powinni włączyć do swojej diety skrzyp – poprawi odpływ moczu. Pomocniczo stosuje się w chorobach reumatycznych.

Znane jest również działanie remineralizujące ziela skrzypu polegające na dostarczaniu do organizmu sporej ilości krzemu. Pierwiastek ten spełnia wiele funkcji. Zapobiega powstawaniu złogów w drogach moczowych, wpływa uszczelniająco na naczynia krwionośne, zapobiega demineralizacji kości, utrzymuje właściwą elastyczność błon śluzowych i tkanki łącznej. Po skrzyp powinny sięgać kobiety dojrzałe, u których występuje zwiększone ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Skrzyp wykazuje także działanie przeciwkrwotoczne a więc można stosować pomocniczo przy krwawieniach np. z nosa, z przewodu pokarmowego a także w obfitych krwawieniach menstruacyjnych.

 

Skrzyp w kosmetyce

skrzyp na włosySkrzyp a dokładniej krzem w nim zawarty jest niezbędny do powstawania kolagenu. Ten z kolei odpowiada za napięcie i elastyczność skóry oraz zachowanie stawów w dobrej kondycji. Z tego powodu często skrzyp stosowany jest w preparatach poprawiających stan skóry oraz w wielu preparatach „na stawy”. Roślina ta zmniejsza także łamliwość paznokci i wypadanie włosów. Jest jednym z najlepszych babcinych sposobów na piękne, lśniące włosy. Stosuje się go wówczas zarówno wewnętrznie w postaci naparów ale także do płukanek na włosy.

 

I na talerzu

potrawa z pędów skrzypuOstatnie z zastosowań może wydać się dość kontrowersyjne ale w Japonii skrzyp jest popularną potrawą. W celach kulinarnych stosuje się pędy wiosenne, dokładniej kwiatostany skrzypu. W smaku przypomina nieco bardziej gorzkie szparagi oraz ma ciekawą teksturę. Blanszowane młode pędy podaje się z sosem sojowym. Uwaga żeby nie stosować zbyt młodych pędów ponieważ będą zbyt gorzkie. Nie należy używać także pędów z meszkiem, pyłem na górze skrzypu ponieważ prawdopodobnie jest to pleść lub pasożyt!

 

Zobacz również: 

Zioła i dieta w chorobach autoimmunologicznych

Alergie i nietolerancje pokarmowe